Alt tekst: Sådan optimerer du dine billeder til SEO og tilgængelighed

alt tekst tumbnail
0
(0)

Alt-tekst spiller en afgørende rolle i både SEO-optimering og webtilgængelighed. Det giver søgemaskiner mulighed for at forstå billeders indhold og sikrer, at personer med synshandicap kan få den samme oplevelse som andre brugere. I dette blogindlæg gennemgår vi, hvordan du skriver effektive alt-tekster, hvorfor de er vigtige for SEO, og hvordan de gør din hjemmeside mere tilgængelig for alle brugere.

Hvad er alt-tekst?

Alt-tekst (alternativ tekst) er en kort beskrivelse, der knyttes til billeder på en hjemmeside. Dens primære formål er at hjælpe synshandicappede brugere, som benytter skærmlæsere, til at forstå, hvad et billede viser. Hvis et billede ikke indlæses korrekt, vises alt-teksten også som erstatning. Samtidig er alt-tekst en vigtig del af SEO-strategien, da den hjælper søgemaskiner som Google med at forstå og indeksere billedindholdet​.

Hvordan fungerer alt-tekst? Alt-tekst er i praksis usynlig for de fleste brugere, men den bliver synlig for dem, der bruger skærmlæsere eller oplever problemer med billedindlæsning. Det betyder, at den fungerer som et alternativ til visuelle elementer, og den styrker også en sides SEO ved at give søgemaskiner en præcis beskrivelse af billedets indhold.

SEO fordele ved alt-tekst

Alt tekst er ikke kun et værktøj til tilgængelighed; det er også afgørende for SEO. Når søgemaskiner crawler en hjemmeside, kan de ikke “se” billederne på samme måde, som en menneskelig bruger kan. Derfor er alt teksten en vigtig kilde til information om, hvad billederne repræsenterer. Hvis du bruger relevante søgeord i din alt-tekst, kan det forbedre din sides placering i søgeresultater​.

Sådan optimerer du alt-tekst for SEO:

  1. Brug relevante nøgleord: Når det giver mening, skal du inkludere nøgleord i din alt tekst. Det skal dog stadig være en naturlig og præcis beskrivelse af billedet.
  2. Undgå keyword stuffing: Det er vigtigt, at den ikke overfyldes med nøgleord, da det kan virke spam-agtigt og faktisk skade din SEO.
  3. Hold det kort: Google anbefaler, at den holdes under 125 tegn for at sikre, at de er præcise og lette at læse​.

Tilgængelighed: Hjælp til brugere med synshandicap

Alt-tekst spiller en væsentlig rolle i at gøre hjemmesider tilgængelige for personer med synshandicap. Skærmlæsere bruger alt-tekst til at beskrive billeder, så de kan blive “læst” for brugeren. Dette er i tråd med Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), som kræver, at billeder på hjemmesider skal have en tekstalternativ, så alle brugere får samme oplevelse​.

Vigtigheden af tilgængelighed: Tilgængelighed handler ikke kun om at hjælpe personer med fysiske udfordringer. Det forbedrer også den generelle brugeroplevelse og er blevet en vigtig faktor for mange virksomheders online tilstedeværelse. Hvis din hjemmeside er tilgængelig for flere mennesker, øger det dit publikum og potentielt også dine konverteringer.

Hvordan skriver man god alt-tekst?

Når du skriver alt-tekst, skal du balancere mellem at være informativ for både skærmlæsere og søgemaskiner. Her er nogle grundlæggende regler at følge:

  1. Vær kortfattet og præcis: Din alt-tekst skal beskrive, hvad der sker i billedet uden overflødige detaljer. For eksempel: “En mand, der holder en kaffe” er en effektiv alt-tekst, hvorimod “En mand, der sidder på en café og drikker en varm kop kaffe, mens han ser solnedgangen” er for lang og unødvendigt detaljeret​.

  2. Brug relevante søgeord: Hvis billedet er relevant for indholdet på siden, og hvis det giver mening, kan du inkludere nøgleord i alt-teksten. Det skal dog gøres naturligt og kun hvis det passer ind i beskrivelsen​.

  3. Undgå redundans: Undgå at skrive “billede af” eller “foto af”. Brugerne ved allerede, at der er tale om et billede. Det vigtigste er at beskrive indholdet

Eksempler på god og dårlig alt-tekst

God alt-tekst:

  • “En kvinde, der holder en rød taske foran Eiffeltårnet.”
  • “Et barn, der leger med en bold i en park.”

Dårlig alt-tekst:

  • “Billede af en kvinde.”
  • “Kvinde står foran en bygning.”

Ved at fokusere på det relevante og bruge præcise nøgleord kan du forbedre både tilgængeligheden og SEO-værdien af dine billeder.

Avancerede alt-tekst strategier for komplekse billeder

For komplekse billeder som infografikker eller grafer er det vigtigt at fokusere på de centrale punkter og ikke nødvendigvis forsøge at beskrive alt. I stedet kan du linke til en side eller et dokument, der indeholder en detaljeret forklaring af billedet.

Sådan tilføjer du alt-tekst i CMS-systemer

De fleste CMS-platforme, som WordPress og Shopify, gør det nemt at tilføje alt-tekst til billeder. Her er en hurtig guide til, hvordan du gør det i WordPress:

  1. Log ind på din WordPress-konto.
  2. Gå til din dashboard og find det indlæg eller den side, du vil redigere.
  3. Klik på billedet, du vil tilføje alt-tekst til.
  4. I højre side af skærmen vil du se en mulighed for at tilføje alt-tekst i feltet “Alternativ tekst.”
  5. Indtast din alt-tekst og klik “Opdater”​.

Alt-tekst er en kort beskrivelse af et billede på en hjemmeside. Det bruges til at hjælpe både søgemaskiner og brugere med synshandicap til at forstå, hvad billedet viser.

Alt-tekst hjælper søgemaskiner med at indeksere billedindholdet på din hjemmeside, hvilket kan forbedre dine placeringer i søgeresultaterne. Ved at inkludere relevante nøgleord i dine alt-tekster kan du øge din synlighed i søgeresultaterne.

Skærmlæsere bruger alt-tekst til at beskrive billeder for personer med synshandicap. Det gør hjemmesider mere tilgængelige og sikrer, at alle brugere får en lignende oplevelse, selvom de ikke kan se billederne.

En god alt-tekst er kortfattet og præcis. Den beskriver, hvad der sker i billedet, uden at gå i detaljer eller inkludere unødvendige ord som “billede af”. Brug relevante nøgleord, men undgå overfyldning af søgeord.

Alt-tekster bør holdes under 125 tegn. Det sikrer, at beskrivelsen er let at læse og forbliver præcis uden unødvendige detaljer.

Ja, alle billeder, der bidrager til sidens indhold, bør have alt-tekst. Dekorative billeder kan dog undgå at have alt-tekst, da de ikke bidrager med relevant information for brugerne.

Hvor brugbart var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme den!

Gennemsnitlig bedømmelse 0 / 5. Optælling af stemmer: 0

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.